fbpx

I onsdags, 11/2, bad Barack Obama i en formell fråga till kongressen om att utlysa krig mot Islamiska staten. Nu är det dags för Sverige att också höja rösten. I en internationell militär insats borde Sverige delta med flyg – och markinsatser, oavsett FN-mandat. Våldet från IS i Irak och Syrien har pågått alldeles för länge. Det räcker nu, skriver Rasmus Törnblom, förbundsordförande MUF och Gustaf Göthberg, internationell sekreterare Moderata Ungdomsförbundet.

Homosexuella som krossas mot marken efter att ha kastats ut från fönster. Kvinnor som används som sexslavar och kvinnor som stenas till döds. Och nu senast – en jordansk pilot som brändes levande. Det som först kunde beskrivas som en enskild konflikt med ett söndertrasande inbördeskrig i Syrien har efter sönderfallet i Irak eskalerat till en konflikt som få av oss i omvärlden kan förstå vidden av.

Nio miljoner syriska flyktingar är på flykt. Av dem är två av tre på flykt i sitt eget land. Medelhavet har förvandlats till massgrav när flyktingar från bland annat Syrien och Irak söker sig till tryggheten i Europa. Väl i Syrien har kemiska vapen har använts mot civilbefolkningen av Assadregimen och systematiska kränkningar av både krigets lagar och FN:s konvention om mänskliga rättigheter begås ständigt. Det måste nu vara dags för omvärlden att markera hårdare och inte förlita sig till fruktlösa diplomatiska försök i stängda förhandlingsrum.

Marktrupp i Irak
Under sensommaren 2014 inledde en internationell koalition under ledning av USA flygbombningar av strategiska IS-mål. Den internationella insatsen var en inte obetydlig del i de strider som kom att frigöra en den kurdiska staden Kobane. USA:s försvarsdepartement bedömer att insatsen varit lyckad. Men flera bedömare har varit överens om att flygvapeninsatser inte räcker. De senaste dagarna har också bland annat det jordanska flygvapnet börjat bomba. Dessvärre har större insatser blockerats i FN. Låsningar i FN:s säkerhetsråd har förhindrat omvärlden att agera med full kraft.

Om låsningarna i säkerhetsrådet fortsätter måste det nu vara dags för en internationell västledd koalition vid sidan av FN-systemet som sätter in militär flyg – och markinsats mot IS. Om en sådan koalition kommer på plats bör Sverige ta aktiv del.

Inrätta FN-tribunal
Sverige bör också som ett led i kampanjen för att få en plats i FN:s säkerhetsråd 2016-2017 arbeta för att säkerhetsrådet bör anta en resolution om införandet av en särskild FN-tribunal för lagförandet av de kvinnor och män som på båda sidor deltagit i krigshandlingar kopplat till sönderfallet i Levanten.

Krigarna för båda sidor i konflikten måste tillrättaföras och straffas. Utrikesminister Margot Wallström (S) bör avfärda Vänsterpartiets förslag om att Sveriges insats för att lösa situationen i området ska begränsas till att en rapportör för Irak ska tillsättas inom FN-systemet. Det krävs istället ordentliga och breda insatser för att få bukt med krigare som återvänder till sina hemländer efter att ha deltagit i strider i Syrien och Irak.

Situationen i Syrien får efterverkningar i hela världen och är en öppen dammlucka av fasor från helvetet. Det är dags att nu sätta stopp för förföljelserna och kriget genom att västvärlden agerar med militära flyg – och markinsatser. Sverige ska inte vara neutrala eller alliansfria när de värderingar som vårt samhälle vilar på kränks. I det arbetet har både regeringen och Alliansen ett stort ansvar.
Krigen, våldet och förföljelsen måste få ett slut.

Rasmus Törnblom, Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Gustaf Göthberg, Internationell sekreterare Moderata Ungdomsförbundet

Publicerad på SVT Opinion 2015-02-13