fbpx

Trots att Rysslands beteende trappats upp de senaste åren har Sverige allt för ofta besvarat aggressionerna med tystnad. Igår skrev Karin Enström (M), utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, att Sveriges hållning mot Ryssland måste vara tydlig och principfast. Vad som är viktigare än att säga att vi ska vara principfasta och tydliga, är att faktiskt vara det varje gång Ryssland kränker såväl grannländer som människors rättigheter. Sverige ska vara den ledande rösten mot en aggressiv, maktfullkomlig och odemokratisk aktör i vårt närområde.

På flera punkter var Alliansregeringen alldeles för tystlåten. Till exempel i stödet för pressfrihet och HBTQ-personers rättigheter i Ryssland. En rapport från tankesmedjan European Council on Foreign Relations visade nyligen att Sverige under förra året var det näst mest inflytelserika medlemslandet i EU:s utrikespolitik. På en punkt i rapporten fick Sverige dock svidande kritik. Sverige beskrevs som påfallande passiva när det gällde att verka för pressfriheten i Ryssland.

I januari dömde en rysk domstol grundaren till en hemsida för HBTQ-ungdomar till böter för så kallad “gay-propaganda” riktad mot minderåriga. Hemsidan besöktes av tusentals ryska ungdomar och var ett forum för att dela med sig av sina erfarenheter. I just i kritiken av Rysslands upprepade kränkningar av demokratiska värden och mänskliga rättigheter ska Sverige aldrig välja tystnad.

Militärupptrappning med kränkningar av grannländers territorier har under senare år blivit allt vanligare. Såväl invasioner som kränkningar i luften och under vattnet. Moderaterna och Alliansregeringen lät Ryssland hållas utan starka reaktioner. Aggressiviteten mot Baltikum och Sverige ska resultera i att Sverige stärker sina diplomatiska band med de baltiska länderna. Kränkningarna av svenskt territorium ska mötas med tydliga Natoambitioner och höjd försvarsberedskap. Det är inte acceptabelt att någon som bor på svenskt territorium ska kunna kolla ut över vattnet under morgonkaffet och se en okänd utländsk u-båt.

I EU-samarbetet ska Sverige vara den tydligaste rösten för sanktioner mot Ryssland till följd av invasionen av Ukraina. Det är inte för sent för Moderaterna att inta en tydlig och principfast hållning mot Ryssland. Med en historiskt svag regering, borde Moderaterna ta initiativ till att Sveriges riksdag antar en tydlig Rysslandsdoktrin.

Regeringens utrikespolitik tycks utgå från kändisdiplomati och mingel. För den homosexuelle som förföljs, journalisten som misshandlas eller befolkningen i Ukraina är det inte fler mingelbilder från internationella toppmöten med svenska statsråd som gör skillnad.

Moderaterna borde ta positionen där vi alltid kan förvänta oss att svenska värderingar om frihet, öppenhet och respekt för olikheter försvaras även när det är obekvämt. Diplomatins finrum ska inte sökas för uppmärksamheten utan för möjligheterna att stå upp för såväl Sveriges som människovärdet suveränitet.

Rasmus Törnblom, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Publicerad i Expressen, 15-02-24